Houtlijm.

 

Hout kun je ook goed lijmen. Hiervoor gebruik je houtlijm om de delen die je vast wilt lijmen op hun plek te houden. Je kunt een lijmklem gebruiken of er gelijk een spijker inslaan.

Spijker / Draadnagel.

Hout kun je goed vastmaken met spijkers wel hebben spijkers het nadeel dat deze weer los kunnen gaan zitten hierom is het handig om ook houtlijm te gebruiken.

Schroef.

Hout kun je prima met een schroef aan een ander stuk hout vastmaken. In het ene deel boor jij een gat ter grote van de dikte van de schroef. In het andere stuk hout kun je eventueel voorboren met een boor die dunner is dan de schroef. Dit doe je met een kolomboormachine. Let er wel op dat jij jouw werkstuk goed vastklemt in de machineklem. De schroef zet je vast met een schroevendraaier. Ook kun je kunststof en/of metaal vastmaken aan hout. Hiervoor moet je eerst een gat boren door het kunststof of metaal ter grote van de dikte van de schroef. Het stuk hout kun je eventueel voorboren met een boor die dunner is dan de schroef.

Bout en moer.

 

Met een bout en moer kun je verschillende materialen aan elkaar vast maken. Het kunnen dezelfde materialen zijn, maar het kunnen ook verschillende materialen zijn. Bij gebruik van een bout en moer moet je wel eerst gaten boren ter grote van de dikte van de bout. Dit doe je met een kolomboormachine. Zorg er wel voor dat jij jouw werkstuk goed vastklemt in de machineklem. De bout en moer kun je vastzetten met behulp van een schroevendraaier en een steeksleutel.

Popnageltang.

Twee stukken metaal kun je met een popnagel aan elkaar vastmaken. Hiervoor moet je eerst een gat boren door de metalen plaatjes ter grootte van de dikte van de popnagel. Dit doe je met een kolomboormachine en let erop dat je jouw werkstuk goed vastklemt in de machineklem. De popnagel zet je vast met een popnageltang.

Lassen.

Metaal kun je aan elkaar lassen. Hiervoor gebruik je een lasapparaat. Er zijn verschillende soorten lasapparaten voor verschillende metaalsoorten. In de afbeelding zie je een puntlasapparaat. De twee metalen plaatjes houd jij tussen de pennen vervolgens trap je zachtjes op het pedaal en de machine maakt een puntlas op de plek waar de pennen jouw werkstuk raken.

Halfhout verbinding.

Bij een halfhout verbinding zaag je zoals de naam al doet vermoeden bij het ene stuk hout de helft weg en bij het andere stuk hout de andere helft zodat deze weer netjes in elkaar passen. Goed aftekenen en rustig, doordacht werken zijn hier erg belangrijk bij.

Verstekverbinding.

 

Bij een verstekverbinding zaag je de twee stukken hout die je wilt verbinden onder verstek. Dit kun je het makkelijkst doen met een verstekzaag of een verstekbak met een toffelzaag of kapzaag. Werk rustig en denk goed na over wat je gaat doen. 

Tandverbinding.

Bij een tandverbinding zaag je als het ware allemaal tanden die inelkaar vallen en zo een verbinding maken. Op de foto zie je een paar tanden maar dit kunnen er ook meer zijn. Goed aftekenen, rustig en doordacht werken zijn hierbij erg belangrijk.