Wat is lassen?

Lassen is een manier om twee of meer werkstukdelen met elkaar te verbinden door deze tot smelten te brengen. Er bestaan verschillende manieren van lassen zoals: puntlassen, autogeen lassen, electrode lassen, mig / mag lassen en tig lassen. Elke soort heeft zo zijn eigen voor en nadelen en is ergens het best voor toepasbaar. Bij alle vormen van lassen staat veiligheid voorop dus maak deze veiligheidsregels je zo snel mogelijk eigen om zo eventueel letsel te voorkomen.

1. Bescherming van de ogen. Laslicht is heel erg fel. Wanneer je onbeschermd in de vlamboog kijkt kun je lasogen (zeer pijnlijke ogen) en oogschade veroorzaken. Zet om deze rede altijd een goede lasbril op als u gaat lassen. Een moderne las helm heeft een automatisch dimmend lasvenster. Dit betekend dat het glas automatisch donkerder wordt zodra u begint met lassen en weer Lichter wordt zodra je stopt met lassen, dit werkt erg prettig en veilig. Bij het losbikken van een eventuele slak draag je een veiligheidsbril om de ogen te beschermen.

2. Bescherming van de handen en oren. Het te lassen materiaal wordt zeer heet en tijdens het lassen kunnen las spetters ontstaan. Bescherm hierom je handen tegen de hitte en de spetters door goede lashandschoenen te dragen. Bescherm je oren tegen lasspetters ( vooral bij electrode lassen) met een oordopje.

3. Bescherming voor de huid. De vlamboog produceert ultraviolette en infrarode straling. Deze straling verbrand de huid, bedek hierom de huid tijdens het lassen met beschermende kleding.

4. Giftige dampen. Tijdens het lassen komen er giftige dampen vrij. Zorg voor voldoende ventilatie tijdens het lassen en las niet in kleine afgesloten ruimtes.

5. Lasspetters kunnen lelijke brandwonden veroorzaken trek hierom altijd brandwerende kleding aan zoals een lasschort van leer.

6. De gasfles. De gasfles is op hoge druk gevuld (tot 200 bar). Als de gasfles inclusief het reduceer ventiel omvalt kan er een onveilige situatie ontstaan. Zorg ervoor dat de gasfles vast staat tegen het lasapparaat of de muur.

7. Bescherming van de omgeving. Zorg voor dat je gaat lassen dat alle brandgevaarlijke materialen in de omgeving weg zijn of afgedekt. Lasspetters kunnen ver rijken. Verwijder voor het lassen alle verontreiniging op het werkstuk dit kan brandbaar zijn, houd ook altijd een brandblusser paraat.

 

Het puntlassen wordt voornamelijk bij dunne plaatmateriaal toegepast. Het werkstuk wordt tussen koperen polen ingeklemt.