METAAL

Een leven zonder metaal? Hoe zie jij dat voor je? Kijk eens om je heen en bekijk waar metaal allemaal voor gebruikt wordt. Jouw mobiele telefoon, laptop/tablet, gereedschap, fiets, maar ook sieraden. In veel dingen zit metaal verwerkt: het is niet meer weg te denken uit de huidige maatschappij.

Grondstoffen.

Metalen worden in de natuur zelden in zuivere vorm gevonden. Metalen worden gehaald uit de vorm van erts, die vervolgens worden omgezet in de zuivere metaalvorm. Voorbeelden hiervan zijn de winning van gietijzer uit ijzererts door middel van hoogovens

Productie.

Bovenaan de hoogoven worden afzonderlijke lagen verontreinigden steenkool (2,5) en lagen erts (1,6) geladen. Beneden wordt hete lucht (7) en poederkool (16) ingeblazen, eventueel verrijkt met zuurstof.

De zuurstof uit de lucht verbrandt de koolstof uit de steenkool en poederkool deze stijgt op door de lagen steenkool en erts heen. De erts smelt om tot vloeibaar ijzer. Dit vloeibaar ruwijzer sijpelt nu door de steenkoollagen naar beneden en verzamelt zich onder in de hoogoven (de zogenaamde haard van de hoogoven). 

Wanneer er zich voldoende vloeibaar ruwijzer heeft verzameld in de haard, wordt de hoogoven onderaan open geboord en stroomt het vloeibaar ruwijzer (9) via het tapgat naar buiten. Daar wordt het opgevangen in mengers (11). Deze worden getransporteerd naar de staalfabriek verdere verwerking tot plaatmateriaal.

Hieronder zie je een filmpje waarin de basiskennis over metaal wordt uitgelegd. Kijk het filmpje goed en beantwoord de vragen onderaan deze pagina kun je een bestandje downloaden waarin alle vragen straan

 

Metaalgroepen.

Metalen kun je in groepen indelen. Zo kun je ze verdelen in edele en niet edele metalen. Edele metalen roesten niet. Het zijn de metalen goud, zilver en platina. Je kunt de metalen ook splitsen ferrometalen en non-ferrometalen. IJzer en alle legeringen op basis van ijzer worden ferrometalen genoemd, en de overige metalen, zoals aluminium, goud en koper, worden non-ferrometalen genoemd.

 

Legering

In de natuur komen meer dan tachtig metalen voor. Als je deze metalen met elkaar combineert krijg je weer heel andere metalen, met andere eigenschappen.

Een legering is dus een mengsel van metalen. Een legering kan ook wel niet-metalen bevatten. Legeringen worden geproduceerd om aan metalen de gewenste eigenschappen, zoals hardheid en smeedbaarheid te verschaffen. In de bronstijd (± 2000 - 1000 voor Chr.) wist men reeds hoe men van koper een legering kon maken die gemakkelijker te bewerken was door er tin aan toe te voegen. Deze legering heet brons.

                                 Tijdens de technieklessen werk je voornamelijk met staal, blik, messing en aluminium.