Bij deze opdracht ga je een vogel huisje maken van multiplex (15 x 150 x 1410 mm). Je gaat werken met een blokhaak, handzaag, rasp, vijl, schuurpapier, kolomboormachine, accuboormachine, lijmtang, tacker en een bankhamer. Door de stappen hieronder te volgen doe je eerst de nodige voorbereiding en daarna maak je het vogelhuisje. 

Opdracht 1.

om voldoende kennis te hebben staan hieronder een aantal vragen die je helpen bij het maken van het vogelhuisje. Pak hiervoor een ruitjesblad en werk hier de vragen netjes op uit. De andwoorden kun je vinden bij de bijhorende achtergrond informatie

1. Wat kun je vertellen over multiplex?

2. Waarom gebruiken we lijm en spijkers en niet bv alleen lijm of spijkers?

3. Wat zijn de veiligheid regels bij het boren met een kolomboormachine?

4. Maak een Planning waarin je de onderstaande werkzaamheden verdeeld over 3 lessen en tevens in de meest logische volgorde zet schrijf vervolgens in een andere kolom het gereedschap wat je voor die taak gebruikt. 

Werkzaamheden: zagen, boren (accuboor), aftekenen, raspen, monteren, vijlen, tacken, schuren, boren (kolomboor)

 

Opdracht 2.

Bij deze opdracht teken je eerst de uit te zagen delen op papier. hiervoor plak je stoken papier van 15cm breed aan elkaar totdat je een lengte hebt van 141cm zo groot is de plank die je krijgt namelijk ook. nu kun je op deze strook papier het zaagplan van de opdracht op ware grote overnemen zodat als je het op het hout moet tekenen dit in een keer goed gaat omdat je geoefend hebt.

Opdracht 3.

Nu kom je aan bij het maken van het werkstuk kijk hiervoor eerst het filmpje hieronder goed door en probeer vervolgens het op de zelfde manier na te doen. 

 

 

Hieronder zie je een vogelhuisje met een nestje erin gefilmd door een leerling.

 

Hieronder nog wat extra informatie over welk vogelhuisje voor welk vogeltje is.