Bij deze opdracht ga je een pennenkistje maken van multiplex. je krijgt hiervoor een strook multiplex van 600 x 50 x 9 mm en een strook triplex van 410 x 80 x 4 mm.

Het pennenkistje moet aan de volgende eisen voldoen:

-   er moet een halfhoutverbinding, verstekverbinding en een tandverbinding in zitten.

-   de deksel moet makkelijk open en dicht kunnen.

-   het kistje moet goed afgewerkt zijn.

 

Opdracht 1.

Werk op een ruitjesblad de volgende vragen uit maak hierbij gebruik van de achtergrond informatie.

1. Leg uit wat het verschil is tussen triplex en multiplex.

2. Leg uit waarom je het beste lijm en spijkers kunt gebruiken als je twee plankjes aan elkaar wil monteren?

3. Leg uit hoe je te werk gaat als je een schroef gebruikt in je werkstuk?

4. Leg uit wat een halfhoutverbinding is en teken deze?

5. Leg uit wat een verstekverbinding is en teken deze?

6. Leg uit wat een tandverbinding is en teken deze?

7. Leg uit waarvoor je een verstekzaag gebruikt.

8. Voor het pennenkistje gebruiken we berken triplex vertel wat over berken hout en waar het voor wordt gebruikt. Maak hiervoor gebruik van het internet.

9. Maak een planning van 8 lessen waarin je per les verteld wat je gaat doen en welk gereedschap je ervoor gebruikt. Maak hiervoor gebruik van de stappen die bij opdracht 3 staan uitgelegd.

 

duur: 1 les.

 

Opdracht 2.

Op de tekening hiernaast zie je de vier zijkanten van het pennenkistje isometrisch getekend op elke hoek is een andere verbinding getekend. Teken op een ruitjesblad elk plankje op ware grote met de bijhorende houtverbinding. Elke zijkant is 50 mm hoog en 10 mm dik de rest van de maten vindt je in de tekening. zet na het tekenen van de plankjes de naam van de verbinding erbij en welke zaag het meest geschikt is om te gebruiken.

 

duur: 1 les.

Opdracht 3. 

Om je werkstuk te maken kun je de stappen hieronder volgen. 

duur: 8 lessen

 

Stap 1.

Zet bij 19 en 20 cm een streepje.

Stap 2.

Zet een schuine lijn op de kopse kant van het hout die van het streepje bij 19 naar 20cm loopt.

Stap 3.

Zet de verstekzaag in een hoek van 45 graden. leg de lat eronder en zaag deze langs de eerder gezette lijn af. Leg het stuk van 20 cm even apart en ga verder met het rest stuk.

Stap 3.

Leg de blokhaak tegen de schuine kant van het rest stuk van de lat aan. zet nu een streep bij 8 cm met behulp van je blokhaak. Het is erg belangrijk dat deze lijn recht staat. 

Stap 4.

Gebruik nu het stukje hout van 20 cm om de houtdikte af te tekenen. leg deze aan de binnenkant van de zojuist getekende lijn. zet nu een streep langs het houtje zodat je de houtdikte hebt overgenomen. Doe nu hetzelfde aan de buitenkant van de lijn bij 8cm.

Stap 5.

Teken met een blokhaak het midden af van de breedte van de lat en arceer de delen die je weg gaat zagen.

Stap 6.

Zaag als eerste de middelste lijn door met een verstekzaag. Hierna gebruik je een toffelzaag on de gearceerde delen weg te zagen.

Stap 7 

Teken op het reststuk nu een lijn bij 19, 20 en 21 cm. zet een streepje op 15 mm van de bovenkant en onderkant zoals je kunt zien op de foto.

Stap 8

Teken de dwars lijnen en arceer de delen die je weg gaat zagen zoals je op de foto kunt zien. Zet nu ook een lijn bij 27 cm

Stap 9

Zaag de gearceerde delen weg met een toffelzaag. voor de inham tussen de blokjes in kun je de toffelzaag schuin houden en van hoek naar hoek zagen zoals je op de foto kunt zien.

Stap 10

Vijl alle verbindingen zo dat ze allemaal netje passen. 

 

Stap 11

Zet alle plankjes zo op tafel om te kijken of alles past en recht is. hij mag niet breder zijn dan 80 mm anders past hij niet op de bodem. 

Stap 12

Teken nu de bodem op 20,5 cm af en zaag hem opmaat met een verstekzaag.

Stap 13

Klem een zijkant vast in de bankschroef, smeer er wat houtlijm op, sla spijkers voor in de bodem en timmer de twee delen aan elkaar vast.

Stap 14

Zet vervolgens de andere plankjes ook vast op de zelfde manier.

Stap 15

Teken de deksel op maat af en zaag deze op maat met een verstekzaag. Voor de schuine lijn kun je de verstekzaag in een hoek van 30 graden zetten.

Stap 16

Zet het kleinste deel van de deksel vast met lijm en spijkers.

Stap 17

Leg het lange deel van de deksel op het pennenkistje en bepaal waar het draaipunt van de deksel gaat komen. Boor hier vervolgens met een boor van 2 mm een gat door de deksel en in het houtje eronder.

Boor het gat in de deksel nu wat groter zodat de schroef er makkelijk door past.

Stap 18 

Zet de twee delen nu vast met een schroef en schroevendraaier.

Stap 19

Bedenk zelf nog een leuk afdekplaatje voor over de naad bij de deksel en werk als laatste alles mooi af met een vijl en schuurpapier.