Rechthoekige projectie.
Je kunt een voorwerp van zes kanten bekijken. Als je precies recht voor één kant staat, zie je alleen die kant. Zo'n kant noem je een aanzicht. Elk aanzicht heeft een naam en vaste plaats. Het vooraanzicht staat in het midden. De andere aanzichten staan daar omheen. Vanuit het vooraanzicht worden de andere namen gegeven. Zo heb je dus: vooraanzicht (VA) bovenaanzicht (BA) onderaanzicht (OA) linkerzij aanzicht (LZA) rechterzij aanzicht (RZA) achteraanzicht (AA).
Het tekenen van deze aanzichten noemen we het tekenen volgens een rechthoekige projectie methode. Hierbij worden de verschillende aanzichten naar een recht vlak geprojecteerd zoals je in afbeelding 1 kunt zien.
In de afbeelding 2 zie je recht geprojecteerde vlakken van het figuur nu op de juiste manier getekend. Eerst maak je een juiste opzet van een technische tekening (zie filmpje). vervolgens kun je op de juiste plekken de verschillende aanzichten tekenen. bij het tekenen van de aanzichten begin je bij het vooraanzicht en haalt met behulp van dit aanzicht de maten van de andere aanzichten over (zie filmpje aanzichten tekenen van een pennenkistje)
In een technische tekening worden verschillende lijnsoorten gebruikt die allemaal hun eigen functie hebben. In Afbeelding 3 zie je verschillende lijnsoorten die je gaat gebruiken bij het maken van een technische tekening.
De figuurlijn is een duidelijke lijn die het figuur wat getekend wordt duidelijk maakt.
De maatlijn is een lijn die de maat aan geeft. zet de maatlijnen zoveel mogelijk om de tekening heen en teken er enkel zoveel als je nodig hebt om het figuur te kunnen maken.
De onzichtbare lijn teken je als een streepjeslijn deze geeft aan waar er nog meer lijnen zijn die je niet kunt zien bijvoorbeeld een geboord gat.
De hartlijn is een lijn die het midden (hart) aangeeft van een figuur.
De hulplijn is een licht getekende lijn die je tekent bij bijvoorbeeld het overhalen van aanzichten of bij het tekenen van de maatlijnen.
In het filmpje hieronder wordt uitgelegd hoe je moet starten met een tekening volgens de rechthoekige projectie methode. dit noemen we het tekenen van de opzet van een technische tekening.
In het filmpje hieronder leer je hoe je een de aanzichten van een pennenkistje kunt tekenen volgens de rechthoekige projectie methode.